Media News
About Us
The Media Industry. Shaping the nation, shaped by the nation.
Dilema media langganan
Norman Goh
Oct 22, 2021 1:42 AM
Share To:

Sejak sedekad lalu, kemerosotan industri media Malaysia menyebabkan organisasi media lama sukar untuk bertahan. Industri cetak menuju ke penghujungnya dengan pemain lama nampaknya sedang bergelut mencari resipi untuk terus bertahan.

Pengaruh digital kepada industri media bukanlah baru dan ia bermula sejak ledakan internet di Malaysia dengan dasar Koridor Raya Multimedia pada akhir 1990-an. Perkhidmatan internet hanya dapat dinikmati golongan tertentu pada masa itu. Hampir tiga dekad kemudian, dengan 32 juta warga di negara ini, lebih 80 peratus penduduk mempunyai akses ke sambungan internet dan hampir 90 peratus aktif di media sosial, menurut Laporan Digital 2021 mengenai Malaysia oleh Hootsuite.

Selain itu, hampir 40 juta pengguna menggunakan sambungan mudah alih, lebih banyak daripada jumlah penduduk di negara ini.

Ketika pasaran pengguna bergerak pantas ke digitalisasi, media lama terkapai-kapai di belakang mencari jalan masuk ke ruang digital yang sibuk dan sesak. Tingkah laku pengguna berita yang berubah dengan semakin banyak platform media sosial baru yang mengambil pentas utama dalam ruang digital menambahkan lagi tekanan di balai berita untuk mencari cara yang lebih inovatif untuk mempersembahkan produk berita dengan lebih baik untuk menarik perhatian pelbagai jenis khalayak di negara dan rantau ini.

Boleh dikatakan ruang media semakin tepu. Menyuap pengguna yang kini mempunyai selera yang berbeza hanya akan meletakkan wartawan dan penyunting berita dalam situasi yang menghakis imej dan keyakinan terhadap jenama mereka sendiri.

Dalam analisis ini, kita akan berusaha untuk meneliti lebih mendalam dalam memahami cabaran mengguna pakai model perniagaan lestari yang berbeza berdasarkan langganan (subscription), memahami pasaran dan tingkah laku pengguna dalam talian terhadap model langganan pada perkhidmatan digital serta bidang baru yang berpotensi untuk dipertahankan atau menyelamatkan organisasi media masing-masing agar kekal relevan dengan khalayak tempatan atau serantau.

Sekatan berbayar, separa berbayar atau percuma sepenuhnya?

Sejak akhir tahun 2020 semasa pandemik Covid-19, semakin banyak organisasi media memilih untuk mengguna pakai keahlian langganan untuk pembaca. Meskipun Malaysiakini mula-mula memulakan model langganan mereka pada 2003, hampir 20 tahun barulah lebih ramai pemain tempatan turut serta.

Laporan Reuters Institute for the Study of Journalism mengenai Malaysia pada tahun 2021 menunjukkan hanya 16 peratus rakyat Malaysia yang bersedia membayar berita.

Contoh model langganan Malaysiakini telah menjadi contoh kajian kes bagi banyak media bebas di seluruh dunia dan sehingga kini, asas langganan telah berkembang menjadi hampir 20,000 pelanggan yang menawarkan lebih banyak lagi faedah, program dan akses nilai tambah untuk pelanggan. Walau bagaimanapun, Malaysiakini masih belum menggunakan ciri Single Sign-On (SSO) menggunakan Google atau Facebook untuk pelanggan.

Dengan pengenalan KiniCommunity, Malaysiakini berusaha mewujudkan rasa kebersamaan pada pelanggan sebagai sebahagian daripada strategi organisasi media. Tumpuan pada pengalaman pengguna dengan menawarkan alat yang lebih menarik untuk pengguna dan paparan serta rekaaan yang jauh lebih kemas, pengalaman melanggan yang lancar juga menggabungkan pembayaran perbankan elektronik dan e-dompet seperti GrabPay dan Touch N ’Go.

Walaupun Malaysiakini dijatuhkan hukuman yang sangat tinggi oleh Mahkamah Persekutuan kerana komen pengguna pada laporan yang dimuat naik di lamannya, ciri komen tetap menjadi antara kegemaran para penyokong portal itu. Baru-baru ini, pengguna juga dapat menilai komen dengan meletakkan tanda ibu jari ke atas atau ke bawah, memberikan akses keahlian yang lebih menarik kepada kandungan portal itu.

Memulakan analisis berdasarkan kes Malaysia, memberi penekanan lebih kepada perubahan tingkah laku pengguna secara digital adalah langkah yang sangat strategik. Terdapat lebih daripada 40 penyedia e-dompet di Malaysia dan transaksi perbankan mudah alih bernilai lebih dari RM460 juta dilakukan, menurut Fintechnews.

Walaupun banyak sekatan sepanjang wabak Covid-19 melanda, keadaan ini dilihat sebagai pemangkin yang mendorong penggunaan e-dompet dengan lebih tiga juta pelanggan baru untuk perkhidmatan yang diberikan. Gambaran keseluruhan jumlah pengguna di Malaysia, Touch ‘n Go kini mempunyai 5 juta pengguna dan 300,000 pedagang, Boost melayani sekitar 8.8 juta pengguna dan lebih dari 231,000 pedagang sementara BigPay mempunyai 1.4 juta pengguna.

Memahami perubahan permintaan pasaran sangat penting bagi kesinambungan organisasi media untuk menguraikan cara lama bagaimana industri media dapat bertahan di tengah-tengah selera pengguna yang berkembang pantas.

Walaupun pemain baru dalam model langganan seperti Utusan Malaysia dan The Star baru saja mula mengguna pakai sekatan berbayar (paywall) seperti portal yang lebih awal The Malaysian Insight, harga untuk langganan tahunan tetap sama dan bersaing dengan Malaysiakini pada kadar RM150. Hanya The Star yang menggunakan ciri SSO dalam pendaftaran mereka untuk pelanggan baru dan ketiga-tiganya menawarkan pembayaran perbankan dalam talian dan e-dompet.

Walau bagaimanapun, belum ada organisasi media bahasa Cina yang menggunakan sekatan berbayar sehingga kini.

Sebahagian besar dalam kalangan portal berita, baik yang mempunyai sekatan berbayar atau percuma telah membuang ciri komen untuk mengelakkan kesan serupa yang dihadapi oleh Malaysiakini kerana isu-isu sensitif. Malangnya, kebanyakan laman web berita, terutama yang mempunyai akses percuma, tidak mempunyai paparan pemuka pengguna yang responsif, terutama jika melayarinya melalui telefon mudah alih.

Sebilangan besar portal itu masih menggunakan strategi lama pengiklanan natif dengan iklan besar yang memaksa pengguna untuk melihat iklan sebelum menutupnya.

Melangkah ke hadapan, organisasi berita dengan kehadiran digital mesti melihat pelaburan dan inovasi laman web mereka agar lebih mantap dan responsif, dengan memberi tumpuan kepada pengalaman pengguna di telefon mudah alih. Laporan Digital Hootsuite 2021 juga menunjukkan bahawa hampir semua populasi pengguna mudah alih kini menggunakan telefon pintar, menghabiskan rata-rata empat jam di internet mudah alih dalam sehari.

Zurairi AR, penyunting berita MalayMail mengatakan bahawa orang ramai sedang berfikir dan semakin mempertimbangkan tentang membayar berita tetapi kerana pendapatan boleh pakai mengecil, mereka mungkin tidak dapat memiliki banyak langganan serentak.

“Ada isu lain mengenai mengapa mereka ingin berlangganan, sama ada mereka tidak melihat wang yang dibayar berbaloi dengan apa yang mereka dapat atau mereka boleh mendapatkannya secara percuma di tempat lain. Semakin banyak persaingan muka berita, dengan penyedia berita mendapat persaingan dari TV, kita mempunyai lebih banyak langganan di platform penstriman.

"TV mungkin yang terbesar, penonton yang lebih muda di media sosial, saya yakin orang lebih banyak menghabiskan masa di TikTok daripada berita," tambahnya.

Zurairi menegaskan bahawa persaingan yang berlaku sekarang bukan antara penyedia berita, tetapi antara penggunaan berita dan penggunaan kandungan lain. Penyedia berita bersaing untuk mendapat perhatian orang.

Kata Zurairi, meskipun orang ramai semakin bersemangat untuk mendapat maklumat, lebih ramai yang ingin mengetahui apa yang berlaku secara politik dan ada ruang tersendiri bagi yang menjelaskan semua ini.

 Membina kepercayaan jenama

Pengalaman Sinar Harian semasa pandemik walaupun menghadapi sekatan dan pengurangan kekuatan operasi semasa perintah larangan pergerakan, pengasasnya, Husammuddin Yaacub mengatakan bahawa edaran mereka telah meningkat menjadi sekitar 10 peratus, yang menurutnya sebahagian besarnya adalah pelaburan untuk membina kepercayaan jenama organisasi media .

Dari segi kepercayaan jenama menurut laporan Reuters Institute for the Study of Journalism di Malaysia, Astro Awani menikmati skor kepercayaan awam yang tinggi pada 70 peratus, sementara The Star dan TV9 masing-masing pada 65 peratus. Malaysiakini dan Sinar Harian berada pada tahap 60 peratus. Secara amnya, laporan itu juga menunjukkan bahawa kepercayaan masyarakat terhadap media telah meningkat 16 mata menjadi 41 peratus.

Akhbar berbahasa Melayu itu telah menganjurkan webinar dalam talian dan mengadakan program debat secara fizikal dan maya. Baru-baru ini, kerjasama dalam langganan akhbar dengan The Star dan juga kandungan berita dengan Astro Awani telah melonjakkan kembali Sinar Harian yang dulu dikenali sebagai surat khabar komuniti kini sebagai surat khabar negara yang kuat.

"Saya tidak dapat membayangkan dalam hidup saya bahawa keseluruhan surat khabar dilakukan secara digital dan dari rumah. Maksudnya, mereka (pasukan) mengumpulkan berita, menyunting dan mengumpulkannya, semuanya dari jauh. Pada satu masa pada bulan Januari tahun ini, kira-kira 20 kakitangan kami diuji positif. Oleh itu, CEO mengarahkan semua orang bekerja dari rumah. Kosong, pejabat ditutup namun, kita masih boleh menghasilkan surat khabar setiap hari.

"Itu satu keajaiban. Sekiranya anda ingin menghasilkan produk digital, tidak menjadi masalah. surat khabar disusun, saya tidak dapat bayangkan (semua ini). Itulah perkara paling indah yang berlaku. Terdapat peningkatan kecekapan, pengurangan kos. Apabila orang tinggal di rumah, mereka berbelanja lebih banyak. Jumlah edaran kami tidak jatuh,” katanya.

Hussammuddin juga mengatakan bahawa dia percaya bahawa masyarakat memandang Sinar Harian sebagai surat khabar tidak berpihak dan menyatakan bahawa mereka konsisten sejak 15 tahun yang lalu.

Potensi baru

Dengan platform yang lebih baru dan kepelbagaian khalayak atau pasaran dalam penggunaan maklumat, walaupun sebilangan pakar mungkin berpendapat bahawa keseluruhan pasaran sudah mencapai tahap maksimum, organisasi berita harus melihat bidang baru yang berpotensi untuk bereksperimen mengenai pengalaman yang lebih baik bagi pembaca.

Pendekatan dalam penghasilan berita tidak lagi bergantung pada cara tradisional untuk menyampaikan berita dan maklumat kepada orang ramai, tetapi juga untuk membina rasa kebersamaan dan hubungan yang bermakna dengan penyokong dan pembaca yang berpotensi yang secara tidak sengaja dapat ditukar sebagai pelanggan.

Pemain baru daripada kalangan wartawan telah mula menggunakan buletin mingguan dan harian berdasarkan keahlian seperti Between The Lines, The Malaysianist dan BBNU (Budak Baru Nak Up) dengan langganan bulanan yang berpatutan sebanyak RM10.

Contoh lain dari seorang wartawan dari Harian Metro, Azrul Affandi Sobry, mempunyai hampir 800,000 pengikut di TikTok dengan video berkualiti tinggi yang kerap mengenai hal-hal semasa dan berita viral. Wartawan dan editor di Malaysia sejak itu mula membina jenama peribadi mereka dengan memanfaatkan platform media sosial terutamanya di TikTok dan Twitter untuk menghubungi dan berinteraksi dengan pembaca.

Zurairi AR MalayMail menyatakan bahawa organisasi berita harus mempertimbangkan untuk melabur lebih banyak dalam membina penjenamaan wartawan mereka sebagai strategi yang saling menguntungkan bagi organisasi media.

"Saya rasa tidak begitu digalakkan (oleh balai berita di Malaysia). Kita pasti tidak melabur dalam personaliti seperti ini. Balai berita harus mendorong kita untuk memberikan lebih banyak analisis tetapi mesti ada beberapa panduan.

"Seperti Awani, wartawan mengulang ciap mengenai kandungan dan hal-hal yang mereka mahir. Jika anda ada ini, ia adalah situasi menang-menang,” katanya.

Powered By: